Aardrijkskunde
Heb je je ooit wel eens afgevraagd:
- waarom de ene vulkaan een explosieve uitbarsting kent en de andere niet?
- waarom het in Nederland zo veel regent?
- waarom sommige landen rijk zijn en andere landen arm zijn?
Dan is het vak aardrijkskunde zeker iets voor jou!
Het vak aardrijkskunde geeft je de kans de wereld te ontdekken. Tijdens de lessen leer je alles over verschillende landschappen en klimaten en hoe deze veranderen. Hoe beïnvloed dat de mensen die daar wonen? We leren over armoede en rijkdom in de wereld en gaan dit verklaren, is Gambia een rijk land of arm en hoe komt dat? Daarnaast gaan we ons ook bezig houden met toekomst gericht denken, Hoe houden wij Nederland veilig en leefbaar met de huidige klimaatverandering en stijging van de zeespiegel? Aardrijkskunde gaat niet alleen over de wereld zoals die nu is, maar ook over de wereld zoals die zou kunnen worden. Met de kennis die je opdoet in de lessen, proberen we de toekomst van landschappen en gebieden op aarde te voorspellen.
We onderzoeken de wereld in het klaslokaal met behulp van kaarten, zowel uit de atlas als digitaal en maken onze eigen kaarten. Daarnaast verleggen we onze grenzen door op excursie te gaan. Elk leerjaar kent zijn eigen excursies die aansluiten bij de onderwerpen die behandeld zijn.
Hieronder een klein overzicht daarvan:
- Leerjaar 1: In klas 1 gaan we op onderzoek uit in de omgeving Barendrecht. Je gaat onderwerpen hoe woonwijken van elkaar verschillen op basis van inkomen, voorzieningen, veiligheid en leefomgeving. Je gaat ook je eigen woonwijk vergelijken met de woonwijk van een andere leerling, wat zijn de overeenkomsten en verschillen?
De leerlingen uit 1Vwo gaan in klas 1 hun eigen wereldreis ontwerpen en vormgeven in een maquette. Hierin leren ze topografie van de wereld, klimaten, natuurlandschappen en dromen over toekomstige reizen.
- Leerjaar 2: In klas 2 krijg je de unieke ervaring om te spreken met kinderen en volwassen uit de krottenwijk Kiberia in Kenia (Afrika). Je gaat via een life-verbinding met Kibera een rondleiding krijgen door de wijk, waarbij je allerlei vragen kan stellen aan de kinderen op school in Kibera en de volwassen die wonen en werken in Kibera. Heb jij je ooit al eens afgevraagd hoe de kinderen in een krottenwijk in Kenia leven?, dan is dit jouw kans!
- Leerjaar 3: excursie Duurzaam Rotterdam. Je bezoekt en onderzoekt een project in Rotterdam, waarbij duurzaamheid en aanpassen aan de hedendaagse klimaatverandering centraal staat. Je leert hoe je een onderzoek moet opzetten, uitvoeren en presenteren. Hiermee word je goed voorbereid op het profielwerkstuk in de bovenbouw.
- Bovenbouw: in de bovenbouw vinden er diverse excursies plaats die te maken hebben met het examenprogramma. Zo ga je in 3Mavo een buurtonderzoek doen. In 5Havo/6Vwo ga je een wijkonderzoek in Rotterdam doen. Waarbij je eerst online onderzoek gaat doen en daarna zelf een rondleiding gaat geven door de wijk, om zo te vertellen en te ervaren of alles wat op het internet staat waar is. In 4/5Vwo ga je wadlopen, waarbij je een dag naar het eiland Schiermonnikoog gaat en vanaf het midden van de Waddenzee gaat lopen naar het Eiland. Hierbij ga je door slik, mossel en oesterbanken en over schelpen. Na het wadlopen ga je ook nog het mooie eiland Schiermonnikoog verkennen.