Natuurkunde
Wat is natuurkunde?
Natuurkunde wordt wel de meest fundamentele van alle wetenschappen genoemd, omdat ze alles in het heelal probeert te verklaren. Natuurkundigen houden zich bezig met alles, van de allerkleinste fundamentele deeltjes (quarks) tot en met de grootste sterrenstelsels. Van het aanleggen van elektriciteit in je huis, tot het maken van plannen voor de energietransitie. Van beter sportprestaties tot slimmere MRI-scans in een ziekenhuis. En van het bouwen van nieuwe wolkenkrabbers tot het maken van nieuwe mobieltjes.
Misschien ken je zelf leuke tijdschriften waarin je wel eens wat leest over natuurkundige onderwerpen, zoals EOS, Zenit, Quest of Kijk. Interessante websites zijn er natuurlijk ook genoeg. Zoek maar eens raak op de termen ‘natuurkunde’ of ‘fysica’. Of kijk op Wat is natuurkunde? - WisMon
Wat doe je op school?
In de natuurkundelessen hier op school doen we drie dingen:
- Je krijgt uitleg over bijvoorbeeld elektriciteit, licht en andere natuurkundige onderwerpen.
- Je gaat opdrachten maken waarin je laat zien dat je begrijpt hoe je de theorie moet toepassen.
- Je gaat praktische opdrachten doen om zelf te zien hoe de natuurkunde werkt.
In de bovenbouw bestaat de mogelijkheid om voor je profielwerkstuk een uitgebreid onderzoek te doen. Je gaat dan in overleg met je begeleiders (docent en TOA) op zoek naar manieren om een bepaald onderzoek te doen. Het is ook mogelijk om dit onderzoek gedeeltelijk buiten school te doen in een laboratorium, een ziekenhuis, een bedrijf of bij een HBO of Universiteit. Waar gaat dat over? De afgelopen jaren zijn er on der andere profielwerkstukken gemaakt over het bouwen van een middeleeuwse slingerblijde, de warmte-isolatie van verschillende materialen, de ontwikkelingen in LED-verlichting en veiligheidsaspecten bij technische bedrijven. Maar je kunt er ook voor kiezen iets zelf te gaan bouwen, zoals een drone.