Nederlands
Nederlands, een prachtig vak dat elke leerling alle leerjaren volgt
Wat is het nut van grammatica? Hoe oud is het woordenboek? Waarom is ‘hun hebben’ fout? Hoe klonk het Nederlands in de middeleeuwen? Hoe herken je een gedicht? Wanneer schrijf je ‘jouw’ en wanneer ‘jou’? Wat kun je leren van het lezen van een verhaal? Al deze vragen zijn vragen over taal. Bij het vak Nederlands gaan we vooral aan de slag om ervoor te zorgen dat jullie elke dag beter worden in taal, maar taal komt in de breedste zin van het woord voorbij. Op deze pagina vind je meer informatie over het schoolvak Nederlands op Portus Groene Hart; het mooiste vak dat er is!
Veel docenten Nederlands beginnen hun les met tien minuten lekker lezen, de rest van de les staat er vaak een onderdeel centraal. Je leert meer over spelling, grammatica, gedichten, woorden, schrijven en lezen. Ook doen we regelmatig leuke projecten, zo doen we mee aan de Jonge Jury en aan debatwedstrijden. Het afgelopen jaar bezochten we met de derde klas de tentoonstelling Back Street in het Literatuurmuseum en daar hebben we gave workshops gedaan. Daarnaast nodigen we elk jaar bekende auteurs uit om een bezoekje aan onze school te brengen. De lesweek eindigt regelmatig met de ‘Nieuwsquiz’; een interactieve quiz over het nieuws van de afgelopen week.
Over boeken schrijf je niet elke keer een boekverslag, want je gaat meestal creatief aan de slag. Je knutselt bijvoorbeeld een ‘fictiedoos’ die je presenteert aan de klas. In deze doos stop je verschillende voorwerpen die bij het verhaal passen. Bij andere boeken maak je een boekvlog, een strip of een poster bij het verhaal. Zo verwerk je niet alleen het verhaal op een creatieve manier, maar je leert ook steeds beter presenteren.
Kom je een kijkje nemen in ons lokaal op de open dag? We vertellen je graag meer over ons leuke, veelzijdige vak. Test meteen je kennis van de Nederlandse taal met de quiz en maak kans op een leuke prijs!
Veelgestelde vragen over Nederlands
Wat doen jullie in de lessen Nederlands?
Eigenlijk is Nederlands een combinatie van een aantal vakken die je op de basisschool krijgt: taal, spelling en begrijpend lezen. De schoolboeken die wij gebruiken voor het vak Nederlands hebben verschillende onderdelen: lezen, woorden leren, grammatica, spelling, schrijven en fictie. Bij fictie lees je verzonnen teksten. Dit zijn bijvoorbeeld gedichten of stukjes uit een leesboek. De verschillende onderdelen komen allemaal langs in de lessen. Wist je trouwens dat je woordjes heel makkelijk kunt leren door een spel te spelen in de klas en dat er op YouTube handige filmpjes met uitleg staan, die wij in de les gebruiken? We gebruiken niet alleen het boek, maar gaan ook aan de slag met andere dingen, zoals debatteren, het project van de Jonge Jury en leesboeken lezen.
Hoeveel leesboeken moet je per jaar lezen?
Dat is per leerjaar verschillend. In de brugklas lees je vier leesboeken.
Welke methode gebruiken jullie? Is die methode alleen online?
We kijken elke vier jaar wat de beste methode (=leerboek) is. Zo werken we nooit met een verouderd boek. Komend schooljaar gebruiken we in de brugklas de methode Op Niveau. Deze methode heeft een online omgeving, maar we gebruiken ook het papieren lesboek en werken nog met allerlei andere manieren en opdrachten.
Moet je ook d’s en t’s leren?
Ja, dit onderdeel hoort bij ‘spelling’. Gelukkig is dat niet zo ingewikkeld. Onze docenten leren je simpele trucjes aan, waardoor je snel leert wanneer je een d en wanneer je een t schrijft. Natuurlijk leren ze je nog veel meer en liefst op een leuke en handige manier.
Wat als ik taal en spelling niet helemaal begrijp op de basisschool? Wat als ik een achterstand heb?
Dat geeft niets, want wij beginnen opnieuw met veel lesstof van de basisschool. Bijvoorbeeld bij grammatica: daar beginnen we met ontleden bij het lidwoord, zelfstandig naamwoord en bijvoeglijk naamwoord en de persoonsvorm, het gezegde en onderwerp. Dat heb je eigenlijk al in groep vier of vijf geleerd. Zo weten we zeker dat alle leerlingen uiteindelijk alle grammatica gehad hebben. Als je alles al weet, kun jij natuurlijk die eerste opdrachten overslaan. Anders zou het saai worden. We laten je graag op je eigen niveau en tempo aan de slag gaan.
Moet je spreekbeurten houden voor de klas?
Elk jaar houd je een soort spreekbeurt voor de klas. Als je dat eng vindt, geef dat dan aan bij je docent. Misschien kun je dan in de brugklas alleen je spreekbeurt houden voor je vrienden of vriendinnen en durf je in klas twee je spreekbeurt voor de hele klas te doen. Vertel wat je wel en niet ziet zitten, dan zoeken we samen met jou een oplossing.
Moet je ook woordjes leren?
Zeker, maar woorden leer je eigenlijk elke dag. Als je een leesboek leest, kom je vaak woorden tegen die je nog niet kent of als je een artikel in de krant leest. Zo lezen we in de klas een tekst, waar moeilijke woorden in staan. Als je die woorden nog niet kent, leer je op die manier gelijk de betekenis.
Ik ben dyslectisch, wat nu?
Voor dyslecten gelden speciale regels. Een dyslect krijgt bij ons op school een speciale kaart, waarop staat wat jouw regels zijn. Daar staat bijvoorbeeld op dat jij toetsen mag laten voorlezen op je laptop, met een speciaal programma hiervoor. Ook kun je meer tijd voor toetsen krijgen. Als je meer vragen hebt, kun je ze geruststellen aan de medewerkers van het zorgteam op onze school.
Ik spreek thuis geen Nederlands, wat nu?
Sommige leerlingen spreken thuis een andere taal. Dat heeft meestal weinig invloed op het Nederlands. Als je tweetalig bent opgevoed, heeft dat zelfs voordelen. Als je toch moeite hebt met Nederlands, geef dit dan aan bij je docent. We helpen je graag.
Waar kan ik alvast oefenen voor Nederlands?
We beginnen in de brugklas helemaal opnieuw met grammatica, lezen en spelling. Dat betekent dus dat je van tevoren niet hoeft te oefenen. Vind je het leuk om toch aan de slag te gaan? Kijk dan eens op de website www.cambiumned.nl. Hier staan veel verschillende oefeningen op voor alle onderdelen. Ook op www.jufmelis.nl vind je oefeningen voor Nederlands. Veel succes en plezier.